Schellen: Woning met architectenkantoor


Bonheiden
WONEN EN WERKEN RONDOM EEN GROOT KUNSTWERK

De voornaamste idee die uit dit ontwerp naar voren komt is het enerzijds integreren van het woongedeelte en het architectenbureau in één gebouw en het anderzijds toch uitwerken van twee afgescheiden gehelen. Deze afscheiding werd hier concreet gerealiseerd door een centrale grote glazen binnenwand met daarin aan beide zijden een 4 op 4 meter groot kunstwerk van Stefan Annerel. Aan weerszijden van het schilderij is het glas van de wanden mat gezuurd. Onderaan en bovenaan is het glas helder zodat men de vloer en het plafond ziet doorlopen dit creëert speelse maar nooit storende doorkijken tussen het werk- en woongedeelte. Via een beglaasde strook in het dak treedt het zonlicht hier diep in de woning binnen en laat het kunstwerk overdag in het licht baden.

DUBBELE GEVEL MET CEDERHOUTEN LAMELLEN

De kantoorruimtes bevinden zich aan de straatkant. Beneden bevindt zich de ontvangstruimte, boven is dan het zogenaamde werkgedeelte. Hier werd geopteerd voor het gebruik van een dubbele gevel. Voor de eigenlijke glazen gordijngevel bevindt een tweede gevelvlak, voorzien van horizontale cederhouten lamellen. Die filteren het invallend licht, zorgen voor de een zekere visuele afscherming en integreren het kantoor in de woonomgeving .

VOLLEDIG BEGLAASDE TUINGEVEL

Het woongedeelte is volledig gericht op het achterliggend bosgebied. Typisch hier zijn de open ruimtes en het hoog-laag effect in het plafond. Door de volledig beglaasde tuingevel wordt een optimaal contact tussen binnen en buiten gerealiseerd. De overkragende uitbouw van de achtergevel met de terrassen op de verdieping verhinderen een te grote opwarming in de zomer. ’s Winters staat de zon veel lager en kan er tot laat in de namiddag van de invallende lichtenergie genoten worden.

Foto’s Delta Light en Jo Pauwels






Andere Woning & praktijk