Sven Nys Cycling Center


Tremelo
ULTIEME BELEVING ROND VELDRIJDEN

Het gebouw bevat drie functies: een lange ingang, een belevingscentrum en ruimtes voor kantoren en vergaderzalen. Een betonnen keermuur markeert de ingang die over de hele lengte van het centrum is doorgetrokken. Ze bakent het gebouw af aan de kant waar de berg zijn steilste punt bereikt. In de hal bevindt zich de receptie, op het einde van de gang sla je af richting het Belevingscentrum. Het zit deels in de berg zelf ingebed. Het Belevingscentrum fungeert als een soort van permanente tentoonstellingsruimte. Hier heb je weinig natuurlijk licht nodig. Van bij het begin was het onze bedoeling het centrum en de omgeving met elkaar te linken. De focus moest op de Balenberg zelf gehouden worden, waarbij je het centrum kon zien als een natuurlijke uitloper. Door de Belevingsruimte grotendeels in de berg onder te brengen krijg je niet alleen de integratie met de natuur, maar creëerden we ook extra ruimte. De compactheid van het gebouw bleef een belangrijk criterium. Het dak van het gebouw gaat eigenlijk over in de top van de berg.

ARCHITECTUUR IN CONVERSATIE MET NATUUR

Aan de gevel zorgen grote oversteken voor natuurlijke zonwering. Ze zijn geconcipieerd in horizontale lijnen van witte vezelcementplaten die de neutrale toon van het gebouw waarborgen. We hebben gekozen voor een eenvoudige, eerlijke architectuur die subtiel communiceert met de schoonheid van de omgeving. Duurzame materialen staan ook centraal. De schil wordt verder ingevuld met Thermowood. Het materiaal is ook binnen doorgetrokken.

Terwijl het belevingscentrum zich grotendeels in de grond bevindt, opent de rest van het gebouw zich naar de omgeving. Kamerhoge ramen zuigen het omliggende landschap als het ware naar binnen. Meer licht genereren ook een lichtstraat in de gang en een patio. Op het gelijkvloers is er een grote ruimte waar zich de kantoren bevinden van Golazo. Hier zou ooit ook een Energy Lab komen. Op de berg bevindt zich dan de bistro Eetcafé Vélo met een ruim terras. Op het dak werd een extensief groendak verwerkt dat optisch in het verlengde van de berg ligt.

STARTPUNT OM OMGEVING TE VERKENNEN

Bij de buitenontwikkeling adviseerden Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos. Rond de Balenberg zijn er meerdere parcours waar liefhebbers kunnen testen welke discipline van het offroad fietsen hen het best ligt. Daarnaast is het Sven Nys Cycling Center het vertrekpunt om de ruimere regio te ontdekken.

Project ism S3Architecten
Foto’s Stijn Van Driessche en Marijn Séve






Andere Openbaar & Wedstrijd