Verantwoord genieten staat centraal in het leven van de opdrachtgevers van dit project. Deze villa staat ondanks haar omvang en luxueuze uitrusting respectvol tussen de bomen, die het perceel al tientallen jaren sieren. Het ontwerp is verrassend: de combinatie een monumentale, roodbruine bakstenen muur en erboven alucobond gevelpanelen met spiegelend effect. Deze reflecteren letterlijk en figuurlijk de natuurlijke omgeving.
Het behoud van de bestaande bomen op het perceel was een basisvereiste voor de bouwheer. Gezien het omvangrijke woonprogramma betekende dit enig puzzelwerk, maar op die manier werd de basis gelegd voor de inplanting en het ontwerp. Dat vertrok van een aan de straatzijde eerder gesloten en discrete muur om de bewoners de nodige privacy te gunnen. Ramen zijn in dieperliggende geveldelen geplaatst en staan ook steeds achter een hoek om rechtstreekse inkijk te voorkomen. Er werd bewust gekozen voor een handgemaakte gevelsteen (Petersen) in aardetinten en met rijke kleurschakeringen.
De dieperliggende delen verlenen de gevel een dynamische dieptewerking en maken de bakstenen ook vanuit het interieur zichtbaar. De gevel is ter hoogte van de toegangszone en aan de tuinzijde naar binnen doorgetrokken, wat de relatie tussen binnen en buiten versterkt. De idee van een lange en discrete muur op de gelijkvloerse verdieping moest daarna aangevuld worden met een veel lichtere bovenverdieping om een al te massief volume te voorkomen. De keuze viel op een spiegel die het licht, de bomen en de omgeving reflecteert en zichzelf op die manier bijna onzichtbaar maakt, waardoor slechts de visuele perceptie van de lange muur rest.
Aan de tuinzijde is de constructie veel opener. De brede achtergevel is opgedeeld in verschillende vlakken en insprongen. Het strakke ontwerp van de achterzijde gaat over in een eerder natuurlijke tuin met een ruwer karakter met rotsen. Een vijver strekt zich uit tot tegen de raampartij van de bureauruimte. Ook in het interieur spelen natuurlijke materialen een hoofdrol, een gegeven waar bouwheer en architect elkaar vlot in vonden.
Een belangrijke eis was om de woning als een belevings- en vakantieplek voor de kinderen en kleinkinderen te bouwen. Twee volledig uitgeruste ‘hotel’-suites met badkamer bieden ruim en comfortabel plaats aan het hele gezin. Overal in en rondom het huis is er ruim voldoende plaats voorzien om samen te eten en te genieten van het familiale samenzijn. De technische uitrusting, met onder andere een domotica-systeem, extra-brede deuren en een huislift, laat de opdrachtgevers toe om nog jarenlang de rol van perfecte gastheer te spelen.
Ook op technisch vlak wilde de bouwheer alles uit de kast halen om een zo klein mogelijke milieu-impact te hebben en in een zo groot mogelijke mate onafhankelijk te zijn van het publieke energienet. Dankzij een thuisbatterij maakt hij optimaal gebruik van de opbrengsten van zijn fotovoltaïsche zonnepanelen en ook de keuze voor natuurlijke afwerkmaterialen en een handgevormde gevelsteen mogen we toeschrijven aan zijn bekommernis voor duurzaamheid. Of hoe ook een monumentale constructie kan aanzetten tot reflectie op verantwoord bouwen en leven…
Foto’s: Philippe Van Gelooven
Tuinarchitect: Bolster