Met hun nieuwe hoofdzetel wou Artesio een voorbeeld stellen: het moest een duurzaam en toekomstgericht state-of-the-art gebouw worden dat potentiële klanten inspireert en uitdaagt om eenzelfde weg in te slaan. Hiermee wilde de klant tonen wat innovatief en energiezuinig bouwen met natuurlijke producten betekent.
Er werd bewust gekozen voor een drieledig concept met een magazijn en daarvoor een kantoorgedeelte en een kenniscentrum dat de naam ‘Hive’ meekreeg.
Een wit balkvolume in aluminium gevelcassettes dat steunt op een plint, een zichtbetonnen wand en een overkragend gedeelte dat op een fijne zwarte stalen V-kolom steunt doet het kantoorgedeelte ‘zweven’. In het midden werd een buitenpatio voorzien die niet alleen een architecturale kers op de taart vormt, maar ook maximaal daglicht binnenbrengt in de kantoren en de naastgelegen ‘Hive’. Het gelijkvloers kreeg een redelijk gesloten gevel, de bovenliggende verdieping is bijna volledig in glas. Verticale houten lamellen fungeren als extra zonwering en zorgen tegelijkertijd voor een warme esthetische toets.
Ecologie staat centraal in het volledige project. Er wordt gebruik gemaakt van warmtepompen, vloerverwarming, energiezuinige verlichting, gecontroleerde ventilatie, regenwaterrecuperatie en fotovoltaïsche zonnepanelen.
Bij het binnenkomen valt meteen de openheid op van het interieur; via de patio wordt het natuurlijke daglicht en het vleugje groen binnengehaald. Verschillende binnenruimtes zijn rond deze lichtrijke patio georiënteerd.
De lage betonnen wand in de inkomhal is een speelse verwijzing naar de betonnen plint van het gebouw. Deze wand vormt in combinatie met een spel van volumes in het interieur, de inkombalie die bezoekers welkom heten.
Via de witte Corian trap thv de vide bereikt men de bovenverdieping waar de werkplekken gesitueerd zijn. Hier wordt het uitzicht op de patio doorgetrokken door de plafondhoge ramen. In de vide wordt gewerkt met ronde, zwarte pendelarmaturen die naast het strakke, warme interieur een speelse toets geven.
De kantoren van de zaakvoerders zijn huiselijk ingericht. Lage lange kastelementen functioneren als opbergruimte zonder te zakelijk over te komen. Tevens nodigt de extra zithoek uit tot informeel presenteren of bespreken.
Subtiele verlichting voegt een accent toe zonder overdadig aanwezig te zijn.
Het landschapskantoor is héél ruimtelijk opgevat. Lange werktafels met geïntegreerde opbergruimte voorzien van een akoestische buffer zijn praktisch voor het openleggen van grote plannen en nodigen uit voor onderling formeel overleg.
De toepassing van de houten latten in het interieur trekt de architectuur van buiten door naar binnen, waardoor een geheel ontstaat.
Foto’s: Artesio