Sport- & cultuurcomplex & inkompaviljoen


Averbode

GOLAZO schreef een wedstrijd uit voor hun ENERGY PARK in AVERBODE. Schellen Architecten bvba i.s.m. S3Architecten werden de laureaat.

INGEBED IN DE LANDSCHAPPELIJKE OMGEVING

Het gebouw is letterlijk INGEBED in de groene omgeving. Het is opgenomen in een groene HEUVEL. Vanuit de aanpalende bossen ziet men als het ware geen echt gebouw.
Dit doordachte concept biedt verschillende voordelen
1) Landschappelijke integratie.
Het volume van de evenementenhal met een vrije hoogte van 11 meter zit vrij centaal en verdwijnt grotendeels in de groene heuvel. Enkel het volume van de evenementenhal zelf zal slechts ca 4,4 m boven het groendak bevinden.
2) De gebruikers en bezoekers kunnen het dak betreden en krijgen overweldigende zichten en perspectieven over het domein en de vijvers;
3) Recreatieve en competitie sporters kunnen de heuvel van het dak benutten in de uitoefening van hun favoriete sporten. We denken aan muurklimmen ter plaatse van de backstage en paden voor wandelaars, lopers en fietsers.
4) Het begroeien van het dak geeft een vertraagde regenafvoer.
5) De grond en beplanting geven massa en inertie aan het dak van het gebouw.
6) De glooiende heuvel zorgt ervoor dat koude NW-winden geen vat hebben op het gebouw

VIER INSNIJDINGEN IN DE HEUVEL

Op deze manier zorgen we voor voldoende licht binnen in het gebouw en extra toegangen voor grootse evenementen, leveringen keuken, nooduitgangen, toegang podium en artiesten.
Tevens zorgen de insnijdingen voor deels overdekte binnenpleinen aan de crèche, kantoren en conciërgewoning

VOLLEDIG OPEN NAAR DE VIJVER MET DE NODIGE BESCHERMING TEGEN DE ZON

De zijde van de vijver is bijna volledig beglaasd. Alle belangrijke functies zoals de inkom, verkoopsruimte, cafetaria, restaurant, de foyers van de evenementenhall, bibliotheek, fitness, wellness, sauna, en de kantoren hebben frontaal zicht op de waterpartij. De glazen wand op het zuidoosten geeft PASSIEVE ZONNEWARMTE.In de winterperiode staat de zon laag en geeft ze gratis warmte.Om opwarming in de zomer te voorkomen zijn er grote horizontale overkragingen met lamellen voorzien.

MULTIFUNCTIONELE EVENEMENTENHALL

In de evenementenhal werd gestreefd naar een optimale flexibiliteit in gebruik.De uitschuifbare en verplaatsbare tribunes maken de zaal perfect geschikt voor optredes en allerlei sportwedstrijden.
Ruime productieruimtes, loges, backstage ruimtes en foyers sluiten naadloos aan bij de hall

HET INKOM- EN TICKETINGGEBOUW

Het inkomgebouw is een echte eyecatcher en vormt een POORTFUNCTIE voor de bezoekers. Het gebouw is zo opgebouwd dat recreanten en sporters letterlijk via een OVERBRUGGING over het dak van gebouw kunnen fietsen, lopen en wandelen.
Op momenten van wedstrijden kan het gebouw dienen als hindernis en kunnen parkbezoekers en supporters hun helden aanmoedigen.


Andere Openbaar & Wedstrijd