Kantoor ISCAR


Dilbeek – 1.200m²

TRAPEZIUM VORM

Iscar Benelux is gespecialiseerd in de verkoop van hardmetalen snijgereedschappen voor de metaalsector.Het terrein had de vorm van een trapezium. De architecten besloten die vorm te herhalen in die van het gebouw zelfs. De langskant gericht op de rest van het bedrijventerrein kreeg twee rechte hoeken, de schuine kant kwam langs de zuidzijde van de autosnelweg. Daar werden ook de inkom en de toegang tot de parking ingebracht.

Langs de noordkant is een bijna blinde muur opgetrokken, die langs beide zijden  breder uitloopt dan het gebouw zelf. Zo vormt hij een duidelijke cesuur met de rest van de bedrijvenzone. De gesloten muur kreeg een bekleding in stalen golfplaten, in een aluminium metaalkleur. Het enige element dat eruit springt is de traphal. Hij is in een blauwe crepie afgewerkt, diezelfde kleur loopt door in de binnenmuren. De zijwanden van de trappenzone bestaan uit glaspartijen.

RUIME DAKOVERSTEKEN

Op de verdieping is het beeld helemaal anders. Drie van de vier wanden bestaan nagenoeg volledig uit glaspartijen. Hier bevinden zich vooral kantoren, samen goed voor 950 m². De dakoversteek beschermt die kantoren tegen overmatige zoninval.

OPGEHANGEN TEGELS

Op de ruime inkomzone na bleef het gelijkvloers blind. Hij is opgetrokken uit betonkolommen en metselwerk in snelbouw. De gevel is bekleed met opgehangen ceramische tegels vanwege zijn vlakwerking en strakke belijning. Ook het natuurlijk aspect en de mooie veroudering waren doorslaggevend in de keuze van dit gevelmateriaal. De isolatie is tussen tegels en de gevel aangebracht.  Langs de buitenkant benadrukken tussen de rijen tegels ingewerkte aluminiumprofielen de horizontaliteit van de constructie.

Ramen waren hier niet noodzakelijk, want naast de receptie zijn er magazijnen, technische ruimten, een cafetaria, een conferentiezaal en demonstratieruimtes in ondergebracht.

Foto Toon Grobet


Andere