Kantoor Melisana & Maria-Galland


Evere – 2.700m²
ZWEVEND VOLUME

Door in te spelen op de aanwezige niveauverschillen in het terrein gaat elk bedrijf zijn eigen identiteit en inkomgeheel krijgen. Het afhellend terrein biedt de mogelijkheid het gebouw op te tillen. De overdekte buitenparkings zullen zich onder het “zwevende” kantoorvolume bevinden.

GLAZEN ZONNELAMELLEN IN TITANIUM

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerpconcept. De aanblik van het kantoor wordt sterk bepaald door de beweegbare glazen lamellen, waarbij de folie tussen de lamellen in titanium is. Functioneel houden de lamellen een te veel aan zonnewarmte en storend zonlicht tegen; esthetisch zorgen ze voor een steeds wijzigende en schitterende uitstraling. Het gebouw licht op volgens de stand van de zon. Dit is een uitstekende oplossing om de zon te weren en oververhitting van het gebouw tegen te gaan zonder donkere werkplekken te moeten creëren gedurende de zomermaanden.

BEN GEBOUW: GEZONDHEID VAN DE MEDEWERKERS CENTRAAL

Geneesmiddelenfabrikant Melisana en zusterbedrijf Maria Galland, gekend van zijn schoonheidsproducten, gaan samen nieuwe energiezuinige kantoren bouwen in Evere.

Naast een doorgedreven isolatie werd er ook gekozen voor het verwarmen en koelen via betonkernactivering. De warmtepomp onttrekt zijn thermische energie aan de bodem via boorgat-energie-opslag (BEO)  daar de bodem in Evere niet geschikt is voor de klassieke koude-warmte opslag in open bronnen. Er wordt een gesloten circuit voorzien van verticale buizen in een 10-tal boorputten van ongeveer 50 m diep.

GEDURENDE DE ZOMER: KOEL ALS IN EEN KERK

In dit circuit wordt energie uitgewisseld met de bodem, waardoor in de zomer kan gekoeld worden zonder bijkomend energieverbruik. Op die manier wordt hetzelfde effect als een koele kerk in de zomer bekomen. In de winter kan de opgeslagen warmte hergebruikt worden als basis voor verwarming. Een andere belangrijke troef is dat het systeem zeer onderhoudsvriendelijk is en dat het onaangename aircogevoel geëlimineerd is. De gezondheid van de medewerkers staat dan ook centraal in beide zusterbedrijven.

Interieurarchitectuur: Eef Debeuf

Foto’s Robin Van den Acker
Digitale rendering Animotions


Andere Kantoren & kmo