Kantoor Van Roey


Rijkevorsel – 3.762m² – K-peil: 25 – E-peil: 22
BEN GEBOUW

Een K-peil van 25 en E-peil van 22. Zo is het nieuwe hoofdkantoor een voorloper voor de bijna-energieneutraal-normering (BEN) vanaf 2021. Naast een doorgedreven isolatie en luchtdichtheid werd gekozen voor verwarmen en koelen via betonkernactivering gekoppeld aan een open bron KWO-systeem. (KWO=koudwateropslag). Een systeem waarbij de overtollige warmte in de zomer ondergronds gestockeerd wordt om in de winter opnieuw te gebruiken. Via de warmtepomp en een netwerk van kleine leidingen bereikt deze energie uit het grondwater de massa van de betonplaten van het gebouw. Zo ontstaat eenzelfde effect als een koele kerk in de zomer dat zeer comfortabel, energiezuinig en onderhoudsvriendelijk is.

CENTRAAL ATRIUM

De keuze van een U-vorm vloeit voort uit het idee dat deze vorm aan beide kanten de mogelijkheid biedt voor uitbreidingen. Bovendien opent het gebouw zich op deze manier ook in de richting van de achterliggende tuin. Een ander groot voordeel is dat een U-vorm automatisch een centraal punt creëert. Een punt waarop verschillende ruimtes gemakkelijk aansluiten en het hart van het gebouw vormt: een atrium met ontmoetingsfunctie.

BEWEEGBARE GLAZEN LAMELLEN

De aanblik van het hoofdkantoor wordt sterk bepaald door de beweegbare glazen lamellen. Deze houden een teveel aan zonnewarmte en storend zonlicht tegen. Ze zorgen voor een levende gevel dat voortdurend veranderd volgens de stand van de zon. De keuze voor horizontale lamellen in de zuidgevel en verticale lamellen in de westgevel heeft alles te maken met de stand van de zon en de wens om het zicht naar buiten maximaal te behouden. De verticale lamellen werden gemaakt met een screendoek in koper wat bij zonsondergang zorgt voor een mooie koperen gloed in de gevel. De rode bakstenen verwijzen naar het vakmanschap van Van Roey.

Foto’s: Hendrik Biegs en Dirk Verwoerd


Andere Kantoren & kmo