Gezien de site voornamelijk wordt ingenomen door productiehallen, dienden we creatief om te gaan met de beschikbare ruimte. De nieuwe kantoren zijn ingepast op de site van het bedrijf in Rijkevorsel tussen de bestaande werkplaatsen en vormen zo een poortgebouw. Om het vrachtverkeer niet te belemmeren, kunnen de vrachtwagens onder het nieuwe kantoor doorrijden. Het hart van het kantoor is een patio met een solitaire boom, die enerzijds voor het binnenvallen van natuurlijk licht zorgt en anderzijds de natuur in het gebouw integreert.
Belangrijk was om in de harde industriële omgeving toch een warme en aangename werkomgeving te creëren. Door de kantoren rond een groene patio te bouwen, worden licht en natuur naar binnen getrokken en houden de werknemers contact met de natuur.
De open, hoge ruimtes in de kantoren geven de werknemers weer ruimte. Vergaderen kan in verschillende delen van het gebouw zowel op formele als informele manier. Het geheel ademt rust uit en dat biedt een aangenaam tegengewicht voor de hectiek die soms heerst in de omliggende productieomgeving.
Daarnaast moest het gebouw een geheel vormen met het hoofdkantoor van groep Van Roey, dat ernaast ligt. Daarom werd net als voor het kantoorgebouw van Van Roey gebruik gemaakt van verticale, glazen lamellen met een koperkleurige doek, die de zon buiten houden en tegelijk het uitzicht naar buiten vrijwaren. Bij zonsondergang krijgt de gevel een warme, koperen gloed. Verder verwijzen de rode bakstenen naar het vakmanschap dat ook bij Staalbeton primeert. De baksteen zien we ook terug in de patio.
In dit Bijna Energie Neutraal (BEN) gebouw wordt een KWO-systeem gecombineerd met een koelplafond. Dankzij een koud-warmteopslag (KWO) worden warmte en koude opgeslagen in de bodem. Zo wordt kantoor op een duurzame manier verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer. Het systeem zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en is erg onderhoudsvriendelijk en dit met een E-peil 25.
Foto’s: Nicolas Vantomme