Woning met kantoor


Sint-Katelijne-Waver – BEN – E-peil: 1
KUNSTPAVILJOEN MET PATIO

Typerend zijn de langgerekte luifels, imposante glasgevels en natuurstenen wanden rond een buitenkamer met een spiegelend waterpartij Als je de site nadert geeft de villa zich maar gaandeweg bloot. Bij de toegang schermt een lange muur in donkergrijze gekloven natuursteen het gebouw grotendeels af. Een soortgelijke wand begeleidt je dan weer richting de inkom. Het is pas als je enkele stappen in die richting zet, dat je verwonderd raakt door de architectuur die zich kenmerkt door grote glasgevels, lange oversteken en aardse kleuren.

CIRCULATIE ALS GALERIE

Voldoende kantoorruimte en een zwembad met bar: die dingen moesten zeker aanwezig zijn. Bovendien moest de kunstverzameling een vooraanstaande plek krijgen. De ruggengraat van de woning wordt gevormd door een centrale circulatie-as die dwars doorheen het gebouw snijdt. Vanaf de voordeur kijk je in een rechte lijn tot in de tuin. Langs die zichtas zijn alle woon- en werkfuncties georganiseerd. Ruimtes met een meer gesloten karakter zoals slaapkamers, badkamers en bureauruimtes zijn naar de noordkant georiënteerd. De leefruimte, keuken en een vergaderzaal openen zich naar het terras, dat is opgevat als een volwaardige buitenruimte. Bovendien doet de as dienst als kunstgalerie.

GEBORGEN CENTRALE PATIO

Het dak vloeit over in grote oversteken die lijken te zweven over de binnen- en buitenruimtes en lange natuursteenwanden. Niet alleen verankeren die luifels de leefruimtes in de omgeving, ze versterken ook het idee van een buitenkamer. Een concept dat kracht wordt bijgezet door gigantische raampartijen met maximaal verdoken raamprofielen. Bovendien loopt de natuursteen waarmee de gevels bekleed zijn gewoon door in de vloeren, zowel binnen als buiten. Door het terras en de zwembadzone op te vatten als een deel van de woning creëren we een verruimend effect. Daarbij maken de losstaande muren en het poolhouse een beschermende beweging rond de centrale patio.

Tekst : Home Sweet Home
Foto’s : Nick Cannaerts en Schellen Architecten
Interieur: Aerts + Blower – Tuin: Tuinen Joos






Andere Woning & praktijk