Werken in een kunstpaviljoen rondom een buitenkamer


Sint-Katelijne-Waver – BEN – E-peil: 1

Het nieuwe werken in een huiselijke sfeer en met alle comfort. Het is zo ontworpen dat de kantoren later eventueel eenvoudig om te vormen zijn naar een villa.
Typerend zijn de langgerekte luifels, imposante glasgevels en natuurstenen wanden rond een buitenkamer met een spiegelende waterpartij. Als je de site nadert geeft de villa zich maar gaandeweg bloot. Bij de toegang schermt een lange muur in donkergrijze gekloven natuursteen het gebouw grotendeels af. Een soortgelijke wand begeleidt je dan weer richting de inkom. Het is pas als je enkele stappen in die richting zet, dat je verwonderd raakt door de architectuur die zich kenmerkt door grote glasgevels, lange oversteken en aardse kleuren.

CIRCULATIE ALS GALERIE

Aangename vergader- en kantoorruimtes en een zwembad met bar: die dingen moesten zeker aanwezig zijn. Bovendien moest de kunstverzameling een vooraanstaande plek krijgen. De ruggengraat van het kantoor wordt gevormd door een centrale circulatie-as die dwars doorheen het gebouw snijdt. Vanaf de voordeur kijk je in een rechte lijn tot in de tuin. Langs die zichtas zijn alle werk- en ontspanningsfuncties georganiseerd. De individuele bureauruimtes zijn naar de noordkant georiënteerd. De ontmoetingsruimtes, keuken, bar en een vergaderzaal openen zich naar het terras, dat is opgevat als een volwaardige buitenruimte. Bovendien doet de as dienst als kunstgalerie.

GEBORGEN CENTRALE PATIO

Het dak vloeit over in grote oversteken die lijken te zweven over de binnen- en buitenruimtes en lange natuursteenwanden. Niet alleen verankeren die luifels de leef- en werkruimtes in de omgeving, ze versterken ook het idee van een buitenkamer. Een concept dat kracht wordt bijgezet door gigantische raampartijen met maximaal verdoken raamprofielen. Bovendien loopt de natuursteen waarmee de gevels bekleed zijn gewoon door in de vloeren, zowel binnen als buiten. Door het terras en de zwembadzone op te vatten als een deel van de woning creëren we een verruimend effect. Daarbij maken de losstaande muren en het bargebouw een beschermende beweging rond de centrale patio.

Tekst : Home Sweet Home
Foto’s : Nick Cannaerts,  Schellen Architecten & Ben Kwanten
Interieur: Aerts + Blower – Tuin: Tuinen Joos


Andere Woning & praktijk