Woning CO


Nijlen
HALF OPEN PATIO

De bouwheer wou een zonnig en licht overgoten woning. Met de tuin aan de noordelijke zijde was dit allesbehalve een evidentie. Als antwoord hierop bouwde we een u-vorm plattegrond met centraal een halfopen patio. Vooraan is het thuiskantoor ingeplant. Rechts ervan is er meteen een lange gang met een mooi lineair perspectief. Het is een ‘promenade architecturale’ die naargelang je hem bewandelt, verrast met steeds nieuwe uitzichten en perspectieven.

VERTICALE ALU LAMELLEN

Die lange wandel-as heeft aan de kant van de buitenpatio beweegbare verticale aluminium lamellen. Daarmee kunnen de bewoners in de zomer de overtollige zonnewarmte buiten houden en kunnen ze de patio al of niet onttrekken aan het zicht. De leefruimtes bevinden zich achteraan en tussen het woon- en werkgedeelte bevindt zich dus de open buitenruimte. Op deze manier heeft de leefruimte direct zuiders zonlicht en een zonneterras zonder in te boeten op privacy.

DUURZAAM IN ALLE ASPECTEN

Zowel de verwarming als het warm water worden gevoed door een warmtepomp op grondboringen en we verluchten mechanisch met warmterecuperatie (systeem D). Tijdens de zomer kan men ook koelen via deze warmtepomp. Op deze manier hebben we een laag energiepeil kunnen behalen

POOLHOUSE IN DEZELFDE STIJL

De buitenpatio zit volledig uit de wind en geeft een intieme en beschutte sfeer en een zomers gevoel. Vanuit de woonruimtes en de keuken achteraan hebben de bewoners tegelijk ook uitzicht op een tweede en noordelijk gerichte tuin achteraan, met een zwembad en een poolhouse, uitgewerkt in dezelfde strakke en sobere stijl als de woning. De trap bevindt zich centraal in de woning, discreet tussen 2 muren. Op het gelijkvloers lopen de ruimtes in elkaar over en zijn er nagenoeg geen deuren, enkel schuifdeuren.

Foto’s: Yannick Milpas


Andere Privéwoningen