Woning MO


Schilde – BEN – E-peil: -13
COMPACTE WONING MET PAVILJOEN IN DE TUIN

De woning is ontworpen voor een koppel op pensioen die hun ruime oudere woning hebben verkocht om bewust dichter bij het centrum levenslang te wonen.

Om de beschikbare oppervlakte van het relatief smalle perceel optimaal te benutten wordt de ingang van de woning langs de zijgevel voorzien. Op deze manier is er minimaal ruimteverlies aan circulatie. In de beperkte footprint van de woning is er geen garage voorzien. Aan de voorzijde is wel een fietsenberging waar van de toegang verscholen zit achter de houten gevelbekleding. Daarnaast is de woning voorzien van een kelder met plaats voor een biljartruimte en berging met koele ruimtes.

Het gelijkvloers wordt gekenmerkt door een open plan met een aaneenschakeling van de keuken, eetplaats en de leefruimte. Door deze ruimtes in elkaar over te laten vloeien ontstaat er een aangenaam gevoel van ruimtelijkheid in de compacte woning, wat nog versterkt wordt door de vide boven de eetplaats. Boven aan de vide bevindt zich een bureauruimte die uitgeeft op de logeerkamers vooraan de woning en de dressing, slaapkamer en badkamer aan de achterzijde van de woning.

Aan de achterzijde van de woning bevindt zich op het gelijkvloers een ruim overdekt terras met zicht op de tuin waar de bewoners van de ochtendzon kunnen genieten. Na de middag valt de zon op de voorgevel aan de straatkant waardoor de tuin deels in de schaduw komt te liggen. Om toch optimaal van de tuin en de zon te kunnen genieten werd er een tuinpaviljoen achteraan de tuin ontworpen.

Het tuinpaviljoen bevat een sauna met douche en toilet en een relaxruimte die volledig open gemaakt kan worden met een groot vouwraam. Daar kunnen de bewoners genieten in de zon met zicht op hun woning en de tuin. Rond het tuinpaviljoen zijn wanden in breuksteen gemetst die mee de buitenruimte vormen en een jacuzzi verbergen. De breuksteen samen met de rijke beplanting in de organische tuin zorgt voor een sfeer van de Provence en een stukje vakantiegevoel in eigen tuin.

De buitenwanden van het tuinpaviljoen zijn bekleed met gebrand hout. Deze gebrande houten gevelbekleding komt ook afwisselend terug in de woning wat in combinatie met de lichte gevelsteen voor een mooi contrast zorgt.
De lange smalle gevelsteen werd vol gevoegd om het geheel een robuuste unieke uitstraling te geven met de nodige aandacht voor een fijne detaillering van het metselwerk in de horizontale banden.

Een bijzonder laag energiepeil van E-13 werd gerealiseerd door met duurzame principes te bouwen en optimaal in te spelen op energiezuinige technieken.

Foto’s: Schellen Architecten


Andere Privéwoningen